Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μήπως το Facebook μας μετατρέπει σε ναρκισσιστές;

facebook
Είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ένας τρόπος να εκφράσει κάποιος τον ναρκισσισμό του ή είναι αυτά που οδηγούν τους ανθρώπους στο ναρκισσισμό; Ποιος τύπος χρήστη του facebook είναι περισσότερο «εγωιστής»; Μήπως οι έρευνες που σχετίζουν τον ναρκισσισμό με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι μια υπεραπλούστευση, μπροστά στη νέα ψηφιακή γενιά ανταλλαγής πληροφοριών; Πολλές είναι οι έρευνες που διεξάγονται για να ρίξουν «φως» στη σχέση μας με τα social media.
 
Μια έρευνα αφιερωμένη στη μελέτη του Facebook, προκάλεσε τη συζήτηση για την ψυχική υγεία και τα γνωρίσματα της προσωπικότητας των ανθρώπων που κάνουν συχνή χρήση. Πιο πρόσφατα, η έρευνα από το πανεπιστήμιο του δυτικού Ιλλινόις πρότεινε, ότι το Facebook απευθύνεται στις πιο ναρκισσιστικές τάσεις μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), ζήτησε από 292 ανθρώπους να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αποσκοπούν στην μέτρηση του τρόπου που χρησιμοποιούν και εμπλέκονται στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνοι που ενημερώνουν συχνά στο Facebook την κατάστασή τους, βάζουν ετικέτα (tag) σε φωτογραφίες και έχουν μεγάλο αριθμό εικονικών φίλων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξοδέψουν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα στο Facebook, και ήταν επίσης πιο πιθανό να δημοσιεύουν ψηφιακά πολλές προσωπικές φωτογραφίες. Ωστόσο, αυτό που η έρευνα δεν απαντά είναι αν το Facebook προσελκύει άτομα που είναι ήδη ναρκισσιστές ή μετατρέπει τους χρήστες σε ναρκισσιστές.

Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα Wilmington και το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ σε 233 φοιτητές χρήστες του Facebook είχε μια διαφορετική προσέγγιση που βασίζεται στα εξής ερωτήματα: Οι φοιτητές ήθελαν κυρίως να προωθούν τον εαυτό τους με τις γραπτές ενημερώσεις κατάστασης ή ενδιαφέρονταν για τους άλλους, κάνοντας κλικ στο "μου αρέσει" (like) και προσθέτοντας σχόλια στις σελίδες των φίλων σας; Επίσης μελέτησαν πόσους φίλους στο Facebook έχουν συνήθως οι φοιτητές.

Εκτός από τη μέτρηση ναρκισσισμού (π.χ. με την ερώτηση: Σας αρέσει να είστε το κέντρο της προσοχής ή να γίνεστε "ένα" με το πλήθος;), οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την αίσθηση ενός φοιτητή για την ιδιωτική ζωή. (Ανταλλάσσετε πληροφορίες με ένα ευρύ κύκλο φίλων ή διαφυλάσσετε την ιδιωτικής ζωής σας;)

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, προς έκπληξή τους, ότι η συχνότητα χρήσης του Facebook, είτε από τις προσωπικές ενημερώσεις κατάστασης (status updates), είτε για να συνδεθούν με τους φίλους, δεν συνδέεται με ναρκισσισμό. Ο ναρκισσισμός καθαυτός συνδέεται μόνο με έναν τύπο χρήστη του Facebook - εκείνου που συγκεντρώνει εξωπραγματικά μεγάλο αριθμό φίλων στο facebook.

Αντ 'αυτού, οι συχνοί χρήστες του Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στο "άνοιγμα" των προσωπικών πληροφοριών και να ανησυχούν λιγότερο για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Έτσι, αυτό που φαίνεται σαν αυτοπροβολή μπορεί να αντανακλά μόνο μια γενιά που μεγαλώνει στην ψηφιακή εποχή, όπου οι πληροφορίες - καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική ζωή - «κυκλοφορούν» ελεύθερα και μας συνδέουν.

«Είναι μια τεράστια υπεραπλούστευση να πούμε για το Facebook είναι για ναρκισσιστές», δήλωσε ο Lynne Kelly, διευθυντής του σχολείου της επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Το να ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες στο Facebook ίσως είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους."

Ωστόσο το κοινωνικό μέσο που είναι καλύτερη επιλογή για «εγωιστές» φαίνεται να είναι το Twitter. Οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του Twitter και την υψηλή βαθμολογία ναρκισσισμό. Ωστόσο αυτή η έρευνα αξίζει να διευρυνθεί περαιτέρω.

Πηγή: New York Times / από Insider
Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου