Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ειδήσεις με ... μπούρκα. Σταθμός αποκλειστικά για ισλαμίστριες

islamic_tv
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Σε ένα μικρό διαμέρισμα στην εργατική συνοικία της Αμπάσια (Abassiya) της Αιγύπτoυ, ο τηλεοπτικός σταθμός Maria TV πρόκειται να εκπέμψει σήμα για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο. Το κανάλι θα μεταδίδει για έξι ώρες την ημέρα από τη συχνότητα al-Ummah, ενός θρησκευτικού σταθμού που λειτουργεί από τους υπερ - ορθόδοξους ισλαμιστές Salafi. 

Φορώντας μαντήλες και ντυμένες στα μαύρα από την κορυφή ως τα νύχια, οι γυναίκες αυτές αποτελούν σύμβολα της πολιτιστικής επανάστασης της Αιγύπτου μετά την «Αραβική Άνοιξη». Είναι εργαζόμενες στη Maria TV, ένα νέο δορυφορικό κανάλι ειδήσεων που απαρτίζεται μόνο από γυναίκες που φορούν πλήρη ισλαμική ενδυμασία.

Οι άντρες απαγορεύονται στην εκπομπή, ακόμα και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, και όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων πίσω από την κάμερα, φορά επίσης μαντήλες.
islamic_tv2
Η πρώτη εκπομπή του καναλιού αυτού, αποτελεί σημάδι της κοινωνικής αλλαγής που εξαπλώνεται στη χώρα μετά την εξέγερση του περασμένου έτους και έχει οδηγήσει σε μια αντιστροφή των σκληροπυρηνικών ισλαμικών αξιών.

Στο παρελθόν, παρόλο που η Αίγυπτος ήταν ήδη μία συντηρητική και κυρίως μουσουλμανική κοινωνία, οι γυναίκες κάλυπταν το πρόσωπό τους με μια μαντήλα τύπου νικάμπ (niqab) και εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τις συστηματικές διακρίσεις στην απασχόληση και κυρίως στη τηλεόραση, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση.

Η ιεροκήρυκας El-Sheikha Safaa Refai, η οποία ηγείται του τηλεοπτικού σταθμού Maria TV , ισχυρίστηκε ότι η ύπαρξη του καναλιού καταδεικνύει την πορεία της χώρας μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
islamic_tv3
Σχετικά με το θέμα της κάλυψης του κεφαλιού με μαντήλα νικάμπ κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ειδήσεων, η Refai πρόσθεσε: «Μου είπαν ότι δε θα λειτουργήσει λόγω της γλώσσας του σώματος. Λοιπόν, ο τόνος της φωνής μου είναι ικανός να μεταφέρει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μου». Η ιεροκήρυκας συμπλήρωσε επίσης ότι ελπίζει ότι με την εμφάνισή της στην τηλεόραση με πλήρη ισλαμική ενδυμασία, θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο ότι «υπάρχουν επιτυχημένες γυναίκες που φορούν μαντήλα νικάμπ».

Αν και η Αίγυπτος είναι μια βαθιά συντηρητική και κυρίως μουσουλμανική κοινωνία, οι γυναίκες που φορούν νικάμπ ανάφεραν διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση κ.ά. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου κάποιες γυναίκες συνάντησαν εμπόδια ακόμα και στις πανεπιστημιακές εξετάσεις τους.
islamic_tv4
Ήδη τρεις γυναίκες υπέβαλαν αιτήσεις για δουλειά στον τηλεοπτικό σταθμό, ενώ άλλες εκπαιδεύονταν στην τηλεόραση πριν την έναρξη της εκπομπής.

Είναι γεγονός, ότι οι ισλαμιστές έχουν μετακινηθεί στην καρδιά της πολιτικής ζωής και της κυβέρνησης, μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο οι ιδρυτές του Maria TV είπαν ότι αυτό δεν έχει σχέση με το δικό τους κανάλι, αφού είχε σχεδιαστεί η λειτουργία του από το 2008.

Σύμφωνα με τις εργαζόμενες του σταθμού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δεχτούν επιθέσεις και να τους προταθεί καλύτερα το άνοιγμα ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Όμως οι γυναίκες του Maria TV πιστεύουν ότι αυτό ισοδυναμεί με απόρριψη ενός κοινωνικού φορέα επικοινωνίας που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Πηγή: Mail OnLine / The Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου